Nowa Stepnica

Wolne Forum mieszkańców Gminy Stepnica

Salmonella w przedszkolu w Stepnicy mieszkańcy dowiadują się z gazet

“Jak podaje Kurier Szczeciński
Data publikacji: 2018-02-20 10:17
Badania potwierdziły salmonellę u ośmiorga kolejnych maluchów z przedszkoli w Stepnicy i Maszewie. Sanepid wciąż szuka źródła skażenia.

W szpitalu w Goleniowie wciąż przebywa 5-letni chłopczyk, u którego tydzień temu wykryto salmonellę. Jego stan był ciężki, ale Michałek najgorsze ma już za sobą. Nic już nie zagraża także zdrowiu szóstki innych dzieci z przedszkoli w Stepnicy i Maszewie, które także trafiły do szpitala z wymiotami i bólem brzucha. Tymczasem w poniedziałek (19 lutego) badania potwierdziły zakażenie salmonellą u kolejnych maluchów.

Czy salmonella „przyjechała” wraz z obiadem z cateringu? Rodzice przedszkolaków z Maszewa i Stepnicy uważają, że to najbardziej prawdopodobny scenariusz. Oba przedszkola mają bowiem tego samego dostawcę posiłków. Jak dotąd badania próbek żywności i wymazy pobrane w firmie, która dostarczała posiłki do przedszkoli, nie potwierdziły jednak obecności salmonelli.

Rodzice mówią, że objawy chorobowe pojawiły się u dzieci dokładnie tego samego dnia – we wtorek 6 lutego.

– Synek wrócił z przedszkola i uskarżał się na ból brzucha. Pojawiły się wymioty i biegunka – opowiada rodzic 5-letniego Michałka, przedszkolaka ze Stepnicy. – Następnego dnia wymioty ustąpiły, ale wciąż miał biegunkę. Czuł się coraz gorzej….”

Dlaczego Dyrekcja i zarządzający placówką Samorząd nie podają żądnych informacji na swoich stronach w inny sposób też nie informują rodziców? 

My mówimy Bądźcie ostrożni !!!

Objawy zatrucia Salmonellą

Po dostaniu się do organizmu człowieka, Salmonella zaburza prace układu pokarmowego. Pierwszymi oznakami salmonellozy- czyli zatrucia wywołanego toksynami salmonelli są biegunka, mdłości, wymioty. Pojawiają się około 6 -72 godziny po spożyciu skażonego posiłku. Równolegle występuje wzrost temperatury, nawet do 40 st. Celsjusza i odwodnienie. Silne zatrucie może prowadzić nawet do zgonu, ale współcześnie już się to rzadko zdarza.

Leczenie Salmonellozy

Salmonellozę trzeba leczyć w szpitalu, pod kontrolą lekarza, ponieważ ludzki organizm potrzebuje intensywnej kuracji, leków  dostosowywanych w zależności od fazy choroby oraz kroplówek. Rozwój salmonellozy zależy od odporności człowieka. Gdy jesteśmy osłabieni, objawy pojawiają się dość szybko, w ciągu kilku godzin. Gdy organizm jest silny, choroba może mieć łagodny przebieg lub uzewnętrznić się dopiero po kilku dniach, gdy organizm zmęczony walką zacznie się poddawać. Oczywiście nasilenie objawów zależy też od “zjadliwości” samego szczepu bakterii, które wniknęły do ciała.

Należy także zachowywać wysokie standardy higieniczne, by nie doszło do zakażenia domowników.

Skąd biorą się w otoczeniu człowieka?
Matecznikiem bakterii Salmonella są zwierzęta dzikie i hodowlane. W sprzyjających warunkach (ciepło, wilgoć, obecność białka) bakterie mogą żyć poza organizmem żywym przez kilka miesięcy. Przemysłowa hodowla drobiu i przetwórstwo żywności przyczyniły się w ostatnich latach do wzrostu zachorowań na salmonellozy na całym świecie. 

Jak się zakażamy Salmonellą?
Najczęściej od zwierząt. Nośnikiem bakterii są jaja, mięso, mleko. Ponadto od ludzi wydalający pałeczki z kałem (nosicieli). Najczęstszym nośnikiem żywnościowym pałeczek są produkty zawierające surowe jaja (majonezy, kremy, lody, zupy dla niemowląt i in.) oraz rozdrobnione przetwory mięsne: tatar, pasty rybne, galaretki, pasztety, pierogi. 

Profilaktyka przed Salmonellą

  • Pałeczki salmonelli giną w temperaturze 60-65°C, można więc uniknąć zatrucia podgrzewając potrawy.
  • Przechowujemy żywność w niskiej temperaturze, zapobiegamy rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności, całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów stosujemy tylko przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania
  • Wydzielamy miejsce w lodówce na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami
  • Skorupki jaj zawsze myjemy ciepłą wodą tuż prze użyciem, a następnie zanurzamy je na 10 sekund we wrzątku. Jaja trzymamy w lodówce tylko w przeznaczonym dla nich miejscu.
  • Dłuższe przetrzymywanie produktów, w których łatwo mnożą się bakterie (wyroby garmażeryjne, tatar, pasty rybne, jajeczne, mięsne), w temperaturze pokojowej znacznie zwiększa ryzyko zatrucia Salmonellą.
  • Po użyciu deseczek i noży do obróbki mięsa czy drobiu należy je dokładnie umyć detergentem i wyparzyć. Praktyczniejsze są deseczki plastykowe. Drewniane mogą być siedliskiem Salmonelli.

Rodzice donoszą o kolejnych dzieciach w szpitalu 

 

18 komentarzy

  1. dziwna sprawa sam mam dziecko w wieku przedszkolnym i ponoc ktores z dzieci z cieżkimi powikłaniami po salmonelli wyladowalo w szpitalu nie jestem pewien czy to prawda, żona twierdzi że tak ale dzis ojciec tego dziecka przefrunął przez wiochę a tyra gdzieś za granica więc sprawa może być poważna. Znam gościa ze starych lat i obawiam sie ze jego wkur….enie może narobic kłopotów naszej Pani Dyrektor 🙂 Pozdrawiam zastrzegam ze moze to byc fake news ale skoro ptaszki na wsi tak cwierkaja to sam niewiem a i obiadki to w domu a nie w szkole jadac proszę

    Najlepsze: Dobre 9 Słabe 0

    • Baba bierze ciężkie publiczne pieniądze za nicnierobienie.
      Pupilka burgermistrza.

      Najlepsze: Dobre 5 Słabe 0

    • Ta Pani Dyrektor to nie tylko ona nicnierobienie, ale jeszcze wielu jej podwładnych. Przykład idzie z góry.
      A szkoła? No cóż, niewiele jej pomogło, że jest teraz miejska

      Najlepsze: Dobre 6 Słabe 0

    • Jeśli dziecko ucierpiało to sprawa powinna trafić do prokuratury

      Najlepsze: Dobre 5 Słabe 0

    • Wróciłem z morskiej żeglarki, licząc na przyjemne klimaty świąteczne a tu standardowo metropolia stepnicka coraz bardziej zmienia swoje oblicze w SZAMBO-PO-lię!! WÓDZ się rozwija a ludzie marnieją i wody oczekują np. w Budzieniu!! Nieciekawie ten sezon letni startuje ale życzę zdrowych i spokojnych świąt oraz odrobinę ciepła chociaż takiego jak wchłonąłem na Atlantyku przez parę dni. Pozdrawiam serdecznie ludzi z charakterem i forumowiczów.

      Najlepsze: Dobre 9 Słabe 1

  2. NAJPIERW NIECH ZROBIA PORZADEK NA STOLOWCE GDZIE SA WYDAWANE POSILKI

    Najlepsze: Dobre 9 Słabe 1

  3. A jak się nazywa firma cateringowa ?

    Najlepsze: Dobre 5 Słabe 0

  4. Po wielu telefonach zaniepokojonych rodziców wreszcie ukazał się komunikat dyrekcji:
    https://www.sp.stepnica.pl/aktualnosci/pokaz/1187_oswiadczenie

    Najlepsze: Dobre 4 Słabe 0

  5. Tylko ciekawe że firma cateringowa przygotowuje posiłki dla firm i przedszkoli z Goleniowa i tu się jakoś nikt nie zatruł.Zatrucie było w Maszewie i Stepnicy gdzie wykryto salmonelle u pracowników.Poczekajmy z osadzeniem jak sprawę wyjaśni sanepid.

    Najlepsze: Dobre 3 Słabe 0

  6. Inspektor prowadzący sprawę to p. Frydrych i dochodzenie trwa kto zawinił.

    – w przedszkolu w Stepnicy stwierdzono 4 przypadki zachorowań na Salmonellę – podobno tylko tyle, nie są potwierdzone kolejne przypadki
    – w przedszkolu w Maszewie było więcej zachorowań – pojedyncze dzieci nie były chore, reszta tak, więc p. Dyrektor podjęła decyzję o zamknięciu placówki i przeprowadzeniu gruntownej dezynfekcji

    Co dalej?

    Ano musimy uważać. Dzieci powinny myć ręce.W razie wymiotów, biegunki i wysokiej gorączki należy zgłosić się do lekarza.

    Polecam pani Dyrektor i Radzie poinformować dzieci o wzmożonych środkach ostrożności i rodziców,wtedy razem zadziałamy, a tak zaufanie spada.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

    • Nie Pani dyrektor podjęła decyzję o zamknięciu przedszkola tylko sanepid, ponieważ nauczyciel przygotowujący dzieciom posiłki miał stwierdzoną salmonellę. Tam posiłki są dostarczone również przez innych dostawców. Śniadania i podwieczorki są od kogoś innego

      Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  7. Takie informacje powinny być natychmiastowo podane do wiedzy rodziców, przecież to jest zagrożenie zdrowia bądź życia dziecka, a rodzice dowiadują się z gazet i internetu. Jak tak można? Kolejny raban, a dyrektorka ma to w dupie, bo w czerwcu odchodzi na emeryturkę i odlicza tylko dni. Obiady od tego cateringu powinny być natychmiastowo wstrzymane do chwili wyjaśnienia sprawy. Ciągle coś, ciągle jakieś błędy – a przecież 20 lat na takim stanowisku! Co zebranie i pseudo uroczystości powtarzane to na okrągło – to nie jest powód do dumy, a wstydu, że po tylu latach takie cyrki mają miejsce, a błędy te same wciąż powielane. Tak, jak sprawa zamykania drzwi wejściowych przedszkola tuż po godzinie 8:00 rano. Na pytanie o powód takiego zachowania odpowiedź padła absurdalna – aby dzieci nie uciekały. Litości.

    Najlepsze: Dobre 4 Słabe 0

  8. Chciałabym aby to były plotki. Sanepid potwierdza, a tylko wy idioci sobie jaja robicie. Widać, że Twoje dzieci nie chodzą do stepnickiej szkoły

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  9. a urzędnicy na czele z grubym pewnie dowiedzą się z NS jak z wodą dla Budzienia nikt nic nie wiedział

    Najlepsze: Dobre 5 Słabe 0

  10. A co ze szkołą w przedszkolu jest 100 a w szkole kolejne setki dzieci?

    Oceń komentarz: Dobre 3 Słabe 1

  11. Podobno nosicielem był pracownik firmy cateringowej, ale sanepid bada jeszcze sprawę.

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

Dodaj komentarz

Optionally add an image (JPEG only)